Bu yazımızda güneş fırtınalarının dünyaya ulaşma hızı hakkında temel bilgileri paylaşacağız böylece internette dolaşan kirli bilgiye son vereceğiz.
Amacımız ortalama 8 dk da dünaya ulaşan güneş ışığının, nasıl oluyorsa güneş üzerinde meydana gelen jeomanyetik fırtınaların ise dünyaya 4-7 gün sonra ulaştığı yalanını çürüteceğiz.
İlk önce temel bilgileri vererek başlayalım...
Güneş fırtılarında dışarı salınım yapan şeyler nelerdir?
"Güneş Rüzgarı Jeomanyetik Fırtına"
Güneş'ten fırlayan yüklü parçacıklar bu işin aslını oluşturur, güneş aktivitesinin bir sonucu olarak Güneş'ten fırlayan elektrik yüklü parçacıklardır.
Bu parçacıklar, güneş rüzgarını oluşturan ana bileşenlerdir ve genellikle elektronlar, protonlardan oluşur.
Elektronlar: Güneş, yüksek sıcaklık ve yoğunluk nedeniyle elektronlar da dahil olmak üzere birçok yüklü parçacık üretir.
Elektronlar, güneş yüzeyinden güneş rüzgarı olarak adlandırılan plazma akışlarıyla uzaya doğru fırlatılır.
Protonlar: Güneş'ten fırlayan protonlar, hidrojen çekirdeklerinden oluşur ve güneş rüzgarının önemli bir bileşenidir. Güneş aktivitesinin artmasıyla, güneş yüzeyinden büyük miktarda proton salınabilir.
Bu yüklü parçacıklar, Güneş'in manyetik alanı tarafından etkilenerek uzaya doğru hızla fırlatılırlar. Güneş'ten fırlayan bu parçacıklar, güneş rüzgarı olarak adlandırılan sürekli bir akış oluşturur ve Dünya'nın manyetosferi gibi çeşitli uzay ortamlarını etkiler.
Jeomanyetik fırtınaların oluşumunda, özellikle Güneş'ten fırlayan bu yüklü parçacıkların Dünya'nın manyetosferiyle etkileşimi büyük önem taşır.
Evet buraya kadar güzel...
Peki bu salınımların hızı nedir? Salınan Elektron, Proton hızları nedir ve gerçekte ne kadar zamanda dünyaya ulaşması beklenir?
***Elektron ve protonların hızı ışık hızına erişebilir***
Bu tür parçacıkların hızı ışık hızına oldukça yakındır, özellikle güneş patlamaları veya koronal kütle atılımları (CME'ler) gibi olaylar sırasında, protonlar ve elektronlar büyük hızlarla fırlatılabilir.
Bu durumda, bu parçacıkların Dünya'ya ulaşması gerçekten ışık hızına çok yakın bir sürede gerçekleşebilir.
Güneşte meydana gelen patlamaların nükleer olduğunu varsayarsak...
(Ulan parça parça patlayan güneş asdfasdfasd) 😂
Çok Yüksek Hız: Atom parçalanması sonucunda e- hızı 300 000 000 m/s ye (ışık hızı) çok yakındır.
Dolayısı ile; Güneşteki bir patlama dünyaya 8 dk gibi minimum bir sürede gelmeli ve etkisi hissedilmelidir.
Ne yazık ki bilim şarlatanları bu patlamaları 4 yada 7 günde dünyaya ulaştığını idda etmektedir.
Salınan elektron ve protonların hızı belli olduğu halde bu açıklamalar bir tür akıl kaybıdır! 👀
Ama size şu yalanı söyleyecekler...
Işın hızında geliyor ama atmosferde yavaşlıyor.
Bunu da hesaplayalım...
Güneş rüzgarının ortalama hızını ortalama bir değer olan 600 kilometre/saniye olarak kabul edersek ve dünya atmosferinin yükseklik olarak 100 km (Karman hattı) ile 10 km (troposferin üst sınırı) arasında değiştiğini düşünürsek, bu durumda güneş rüzgarının Dünya yüzeyine ulaşma süresini hesaplayalım.
Atmosferin ortalama yüksekliğini 55 km olarak alırsak ve güneş rüzgarının ortalama hızını 600 km/s olarak kabul edersek, güneş rüzgarının Dünya'nın yüzeyine ulaşması için geçen süreyi hesaplarız.
İlk olarak, güneş rüzgarının Dünya'ya ulaşması için gereken süreyi hesaplayalım...
Zaman = Hız / Mesafe
Güneş rüzgarının atmosferin üst sınırından (55 km) Dünya yüzeyine (0 km) ulaşması için geçen süreyi hesaplamak için...
Zaman= 600 kms / 55 km = 0.092 saat
Ancak bu, yalnızca atmosferin 55 km yüksekliğine ulaşan bir parçacığın ulaşma süresidir. Daha sonra, atmosferin geri kalanına ulaşması için geçen süreyi eklememiz gerekir.
Atmosferin 100 km yüksekliğe kadar uzandığını ve bu yükseklikten yere kadar olan mesafenin 55 km olduğunu düşünürsek, atmosferin geri kalanını kat edecek zamanı hesaplayalım.
Zaman = 600 kms / 45 km = 0.075 saat
Bu iki süreyi toplarsak, güneş rüzgarının Dünya'nın yüzeyine ulaşması için yaklaşık olarak 0.167 saat veya yaklaşık 10 dakika süre gerektiğini buluruz.
YALAN BUNLARIN GÖTÜNE KARARGAH KURMUŞ!
Yorumlar
Yorum Gönder
Mantık çerçevesinde ve küfürsüz olan yorumlar yayınlanacaktır.