Ana içeriğe atla

Güneş Fırtınaları Bize Geç Ulaşıyor Yalanı!








Bu yazımızda güneş fırtınalarının dünyaya ulaşma hızı hakkında temel bilgileri paylaşacağız böylece internette dolaşan kirli bilgiye son vereceğiz.

Amacımız ortalama 8 dk da dünaya ulaşan güneş ışığının, nasıl oluyorsa güneş üzerinde meydana gelen jeomanyetik fırtınaların ise dünyaya 4-7 gün sonra ulaştığı yalanını çürüteceğiz.

İlk önce temel bilgileri vererek başlayalım...

Güneş fırtılarında dışarı salınım yapan şeyler nelerdir?

"Güneş Rüzgarı Jeomanyetik Fırtına"

Güneş'ten fırlayan yüklü parçacıklar bu işin aslını oluşturur, güneş aktivitesinin bir sonucu olarak Güneş'ten fırlayan elektrik yüklü parçacıklardır. 

Bu parçacıklar, güneş rüzgarını oluşturan ana bileşenlerdir ve genellikle elektronlar, protonlardan oluşur.

Elektronlar: Güneş, yüksek sıcaklık ve yoğunluk nedeniyle elektronlar da dahil olmak üzere birçok yüklü parçacık üretir. 

Elektronlar, güneş yüzeyinden güneş rüzgarı olarak adlandırılan plazma akışlarıyla uzaya doğru fırlatılır.

Protonlar: Güneş'ten fırlayan protonlar, hidrojen çekirdeklerinden oluşur ve güneş rüzgarının önemli bir bileşenidir. Güneş aktivitesinin artmasıyla, güneş yüzeyinden büyük miktarda proton salınabilir.

Bu yüklü parçacıklar, Güneş'in manyetik alanı tarafından etkilenerek uzaya doğru hızla fırlatılırlar. Güneş'ten fırlayan bu parçacıklar, güneş rüzgarı olarak adlandırılan sürekli bir akış oluşturur ve Dünya'nın manyetosferi gibi çeşitli uzay ortamlarını etkiler.

Jeomanyetik fırtınaların oluşumunda, özellikle Güneş'ten fırlayan bu yüklü parçacıkların Dünya'nın manyetosferiyle etkileşimi büyük önem taşır.

Evet buraya kadar güzel...

Peki bu salınımların hızı nedir? Salınan Elektron, Proton hızları nedir ve gerçekte ne kadar zamanda dünyaya ulaşması beklenir?

***Elektron ve protonların hızı ışık hızına erişebilir***

Bu tür parçacıkların hızı ışık hızına oldukça yakındır, özellikle güneş patlamaları veya koronal kütle atılımları (CME'ler) gibi olaylar sırasında, protonlar ve elektronlar büyük hızlarla fırlatılabilir. 

Bu durumda, bu parçacıkların Dünya'ya ulaşması gerçekten ışık hızına çok yakın bir sürede gerçekleşebilir.

Güneşte meydana gelen patlamaların nükleer olduğunu varsayarsak... 

(Ulan parça parça patlayan güneş asdfasdfasd) 😂

Çok Yüksek Hız: Atom parçalanması sonucunda e- hızı 300 000 000 m/s ye (ışık hızı) çok yakındır.

Dolayısı ile; Güneşteki bir patlama dünyaya 8 dk gibi minimum bir sürede gelmeli ve etkisi hissedilmelidir.

Ne yazık ki bilim şarlatanları bu patlamaları 4 yada 7 günde dünyaya ulaştığını idda etmektedir.

Salınan elektron ve protonların hızı belli olduğu halde bu açıklamalar bir tür akıl kaybıdır! 👀

Ama size şu yalanı söyleyecekler...

Işın hızında geliyor ama atmosferde yavaşlıyor.

Bunu da hesaplayalım...

Güneş rüzgarının ortalama hızını ortalama bir değer olan 600 kilometre/saniye olarak kabul edersek ve dünya atmosferinin yükseklik olarak 100 km (Karman hattı) ile 10 km (troposferin üst sınırı) arasında değiştiğini düşünürsek, bu durumda güneş rüzgarının Dünya yüzeyine ulaşma süresini hesaplayalım.

Atmosferin ortalama yüksekliğini 55 km olarak alırsak ve güneş rüzgarının ortalama hızını 600 km/s olarak kabul edersek, güneş rüzgarının Dünya'nın yüzeyine ulaşması için geçen süreyi hesaplarız.

İlk olarak, güneş rüzgarının Dünya'ya ulaşması için gereken süreyi hesaplayalım...

Zaman = Hız / Mesafe

​Güneş rüzgarının atmosferin üst sınırından (55 km) Dünya yüzeyine (0 km) ulaşması için geçen süreyi hesaplamak için...

Zaman= 600 kms / 55 km = 0.092 saat

Ancak bu, yalnızca atmosferin 55 km yüksekliğine ulaşan bir parçacığın ulaşma süresidir. Daha sonra, atmosferin geri kalanına ulaşması için geçen süreyi eklememiz gerekir.

Atmosferin 100 km yüksekliğe kadar uzandığını ve bu yükseklikten yere kadar olan mesafenin 55 km olduğunu düşünürsek, atmosferin geri kalanını kat edecek zamanı hesaplayalım.

Zaman =  600 kms / 45 km = 0.075 saat

Bu iki süreyi toplarsak, güneş rüzgarının Dünya'nın yüzeyine ulaşması için yaklaşık olarak 0.167 saat veya yaklaşık 10 dakika süre gerektiğini buluruz.

YALAN BUNLARIN GÖTÜNE KARARGAH KURMUŞ!



Yorumlar

Hadi yine iyisin!

Kutuplar Eriyor Sular Yükselecek YALANI

Öncelikle su eridiğinde hacmi kadar erime gösterir, an itibari ile dünyadaki kutuplar erise bile denizin seviyesi 1 cm yükselmez :) SAKSIYI ÇALIŞTIR! ERİYEN BUZ SU SEVİYESİNİ DEĞİŞTİRİR Mİ ? Biraz FİZİK https://www.youtube.com/watch?v=dcod8sp32EA EVET ERİYEN BUZUN SİLME SU İLE DOLU TENCEREDE SU SEVİYESİNİ DEĞİŞMEDİĞİNİ FİZİK KURALLARI İLE BU VİDEODA ÖĞRENDİNİZ! OKYANUSTA BULUNAN BUZ DAĞLARI ERİSE BİLE SU SEVİYESİ 1 CM BİLE YÜKSELMEZ! Şimdi ileri zekalılar kutupların kara kısmında bulunan buzlar erirse ne olacak akıllım diye  yaygara koparacaklar :)   SON DARBEYİ VURUYORUZ!!!! Kutuplardaki kara üzerindeki buzların erimesiyle deniz seviyesindeki artışı hesaplamak için adım adım ilerleyeceğiz.  Bunu Antarktika ve Grönland'daki kara üzerindeki buzların erimesi üzerinden, daha doğru bir hesaplama yaparak adım adım görelim. Veriler: Antarktika'daki kara üzerindeki buzlar : yaklaşık 26 milyon km³ (veya 26.000.000.000.000.000 m³ ) Grönland'daki kara üzerindeki buzlar : yaklaşı...

ISS içinde neler oluyor - ISS içinde yaşayan süper kahramanlar

ISS Uzay istasyonu içinde -+ %10'luk bir hız değişimi olduğunda, içinde bulunan astronotların nasıl melek olacağına tanıklık edin :) Arkadaşların ruhuna Fatiha okuduktan sonra verilerimizi okuyalım... Veriler: Hızı 28.000 km/sa. ile hareket eden bir ISS uzay istasyonumuz var.  ISS hızı:  https://tr.wikipedia.org/wiki/Uluslararas%C4%B1_Uzay_%C4%B0stasyonu ISS Uzay istasyonu ağırlığı: 400.000 kg  ISS ağırlığı:  https://www.google.com/search?q=iss+a%C4%9Farl%C4%B1%C4%9F%C4%B1 ISS Uzay istasyonu dünyadan uzaklığı: 408 km ISS uzaklığı: https://tr.wikipedia.org/wiki/Uluslararas%C4%B1_Uzay_%C4%B0stasyonu Uzay istasyonu içindeki 90 kiloluk bir astronot %10'luk bir hız değişiminde kaç g-force kuvvete maruz kalır diye hesaplayalım. Not: Uzay istasyonu dönüş açısı sabit (Sabit bırakıyorum ki astronot yukarı aşağı doğru çok sarsılmasın, yoksa daha da gümbürtüye gider :) ------------------------- X --------------------------- Başlayalım... Belirtilen verilerle ve açının sabit old...

Hazırlıkçılığa başlangıç - Felaket anında kullanılacak malzemeler

Yazar : Lambda Hazırlıkçılığa yeni başlayanlar genelde nereden başlayacağını bilmez... Kısa bir süre hayatta kalmak için aşağıdaki malzemeleri alabilirsiniz. 50 Litre ve üzeri kapasiteli kamp çantaları işinizi fazlasıyla görecektir.  Bu malzemeleri normal hayatta kullanmamak şartı ile biriktirebilirsiniz.  Eğer hayatta kalmak istiyorsan yola koyulma vaktin geldi haydi durma!!! İşte Listemiz: Kolonya. Pil. PVC kaplı çelik halat (Çamaşır ipi) Basit çakı seti. Oksijenli Su. Elastik Bandaj. Yaldız İğnesi. Aliminyum Folyo. Islak Mendil Düdük. Basit El Feneri. Her evde kesin vardır diyebileceğimiz malzemeler: Kağıt. (Ufak bir defter, birkaç A4 veya küçük kağıtlar) Kalem. (Kurşun olmasına özen gösterin) Makas. Mutfak Bıçağı. Sabun. Yetecek kadar su. Gıda. (Uzun süre dayanabilecek gıdalar olmasına, yüksek kalori içermesine ve karbonhidrat miktarının fazla olmasına özen gösterin.) Battaniye. Kullandığınız ilaçlar, ağrı kesiciler, soğuk algınlığı ve ateş düşürücüler, takviyeler vbg. İç ...