Ana içeriğe atla

Dünyada Herkese 250 Metrekare Müstakil Ev: TÜM DÜNYAYI KANADAYA SIĞDIRIYORUZ, HERKESE YER VAR!

Dünyada Herkese Müstakil Ev: Yaşanabilir Alanlarla Ait Gerçekçi Bir Hesap Yaptık

BUŞUNA KORKMAYIN LAAA HERKESE YER VAR!

Sevgili okumayan ve araştırmayan insanlar... Bu makalemizde size pompalanan korkunun ne kadar yersiz olduğuna şahitlik edeceksiniz.

Şimdi darbelemeye başlayalım...

Dünyadaki 8 milyar insana güzel bir jest yapalım: 

Herkese 250 metrekarelik ferah bir müstakil ev, bir de 50 metrekarelik bahçe. Çocuklar bahçede koştursun, akşamları mangal yakalım. Peki, bu hayal için ne kadar yer lazım? Mesela Kanada gibi dev bir ülkenin ne kadarını kaplar? 

Daha önemlisi, hep “nüfus patladı, yer kalmadı” diye panikliyoruz, ama ya dünya sandığımızdan çok daha genişse? Ya bu “yer yok” muhabbeti kocaman bir balon çıkarsa? 

Üstelik, dünyada yaşanabilir ve yaşanamaz bölgeleri de hesaba katalım. Basit, anlaşılır, ama gerçekçi bir şekilde bu işe bakalım.

Bize Kaç Ev Lazım? "Deniz kumu kullanmayacaz söz"

Önce sayılarla başlayalım. Dünya nüfusu yaklaşık 8 milyar. Her evde ortalama 2 kişi yaşadığını varsayarsak:

8 milyar ÷ 2 = 4 milyar ev.

Yani, herkese bahçeli bir ev için 4 milyar müstakil konuta ihtiyacımız var. Kulağa çok gibi geliyor, ama durun, daha yeni başlıyoruz.

Bir Ev Ne Kadar Yer Kaplar? Ümraniye de bir ev fiyatına Amerikada iki daire :)

Her ev için 250 metrekare yaşam alanı, 50 metrekare de bahçe dedik. Toplam:

250 + 50 = 300 metrekare.

Bunu kilometre kareye çevirirsek, bir ev 0,0003 kilometre kare yer kaplıyor. 4 milyar evin toplam alanı:

4.000.000.000 × 0,0003 = 1.200.000 kilometre kare.

Bu, sadece evlerin ve bahçelerin kaplayacağı alan. Büyük bir rakam, ama dünya devasa!

Yollar ve Altyapı? YOHHH bize bu kadar yol yetmez sen sallıyosun :)

Evleri dikmekle iş bitmiyor. Yollar, parklar, okullar, hastaneler, marketler lazım. Şehir planlamacılar, bunların için genelde ev alanının %30-50’si kadar ek yer gerektiğini söylüyor. Biz %40 diyelim:

1.200.000 + (1.200.000 × 0,4) = 1.680.000 kilometre kare.

Evler, bahçeler, yollar ve altyapı dahil toplam 1,68 milyon kilometre kare alan gerekiyor.

Tüm Dünya Nüfusu Kanada’ya Sığar mı? "Sığar kardeşim arkalara doğru ilerleyelim lütfen..."

Bu alanı bir bağlama oturtalım. Kanada’nın yüzölçümü yaklaşık 9.984.670 kilometre kare. Bizim 1,68 milyon kilometre kareyi buna bölersek:

1.680.000 ÷ 9.984.670 ≈ %16,8.

Yani, tüm dünya nüfusuna bahçeli ev yapmak, Kanada’nın sadece %16,8’ini kaplıyor. Geriye koca bir %83’lük alan kalıyor. Ama burada bir gerçek var: Kanada’nın büyük kısmı tundra, dağ veya orman. Her yer ev yapmaya uygun değil. Bunu birazdan yaşanabilir alanlarla ele alacağız.

Yaşanabilir ve Yaşanamaz Alanlar: "Çöllerde mi yaşayahhhh"

Dünya, 510 milyon kilometre karelik dev bir gezegen. Bunun %70’i okyanus, yani yaklaşık 150 milyon kilometre kare kara kalıyor. Ama bu karanın hepsi yaşanabilir değil. Çöller, kutup bölgeleri, yüksek dağlar, bataklıklar gibi yerler ev yapmaya uygun değil. Tahminlere göre, karanın yaklaşık %45’i yerleşim, tarım veya başka işler için kullanılabilir. 

Bunu hesaplayalım:

150.000.000 × 0,45 = 67.500.000 kilometre kare.

Bizim 1,68 milyon kilometre kare, bu yaşanabilir alanın:

1.680.000 ÷ 67.500.000 ≈ %2,5’i.

Yani, herkese bahçeli ev versek, dünyanın yaşanabilir karasının sadece %2,5’ini kullanıyoruz. Geriye %97,5’lik kocaman bir alan kalıyor. Tarım, ormanlar, parklar için hâlâ yer bol!

Nüfus mu Sorun, Algı mı?

Gelelim asıl meseleye. Yıllardır “nüfus patladı, dünya doldu” diye korku filmi izler gibiyiz. Ama bu hesaplar başka bir hikâye anlatıyor. Yaşanabilir alanın sadece %2,5’ini kullanarak 8 milyar insana bahçeli ev verebiliyoruz. Sorun nüfus mu, yoksa bizim algımız mı? Dünya, sandığımızdan çok daha geniş. Kanada, Avustralya, Rusya gibi ülkeler tek başlarına milyonlarca kilometre kare boş arazi sunuyor. Ama biz ne yapıyoruz? Şehirlerde, kıyılarda, verimli ovalarda üst üste yığılıyoruz. Sonra da “yer yok” diye ağlıyoruz.

Sorun, insanların nerede yaşadığından çok, nasıl plan yaptığı. Teknolojiyle çölleri sulayabilir, soğuk bölgeleri yaşanabilir kılabiliriz. Sürdürülebilir şehirler tasarlasak, bu devasa dünyayı herkes için cennete çevirebiliriz. Ama yok, illa “nüfus fazla” diye panik yapacağız. Yer kıtlığı, belki de sadece kafalarımızda büyüttüğümüz bir korku.

Özetleyelim...

Herkese 250 metrekarelik ev ve 50 metrekarelik bahçe için sadece 1,68 milyon kilometre kare lazım. Bu, Kanada’nın %16,8’i, dünyanın yaşanabilir alanının %2,5’i. Çöller, buzullar, dağlar var, evet, ama dünya hâlâ muazzam geniş. İnsanlar bu “yer yok” muhabbetini o kadar büyüttü ki, sanki her an omuz omuza sıkışacağız. Hadi ama, biraz düşünsek? Dünya, hepimize yetecek kadar büyük. Ama işte, düşünme yeteneğimiz biraz tozlanmış, cehaletimiz de cabası. Bu yüzden böyle abartılı senaryolara inanıp kendimizi korkutuyoruz. 

Uyanın, dünya kocaman, sadece biraz akıl lazım!

Yorumlar

Hadi yine iyisin!

Kutuplar Eriyor Sular Yükselecek YALANI

Öncelikle su eridiğinde hacmi kadar erime gösterir, an itibari ile dünyadaki kutuplar erise bile denizin seviyesi 1 cm yükselmez :) SAKSIYI ÇALIŞTIR! ERİYEN BUZ SU SEVİYESİNİ DEĞİŞTİRİR Mİ ? Biraz FİZİK https://www.youtube.com/watch?v=dcod8sp32EA EVET ERİYEN BUZUN SİLME SU İLE DOLU TENCEREDE SU SEVİYESİNİ DEĞİŞMEDİĞİNİ FİZİK KURALLARI İLE BU VİDEODA ÖĞRENDİNİZ! OKYANUSTA BULUNAN BUZ DAĞLARI ERİSE BİLE SU SEVİYESİ 1 CM BİLE YÜKSELMEZ! Şimdi ileri zekalılar kutupların kara kısmında bulunan buzlar erirse ne olacak akıllım diye  yaygara koparacaklar :)   SON DARBEYİ VURUYORUZ!!!! Kutuplardaki kara üzerindeki buzların erimesiyle deniz seviyesindeki artışı hesaplamak için adım adım ilerleyeceğiz.  Bunu Antarktika ve Grönland'daki kara üzerindeki buzların erimesi üzerinden, daha doğru bir hesaplama yaparak adım adım görelim. Veriler: Antarktika'daki kara üzerindeki buzlar : yaklaşık 26 milyon km³ (veya 26.000.000.000.000.000 m³ ) Grönland'daki kara üzerindeki buzlar : yaklaşı...

ISS içinde neler oluyor - ISS içinde yaşayan süper kahramanlar

ISS Uzay istasyonu içinde -+ %10'luk bir hız değişimi olduğunda, içinde bulunan astronotların nasıl melek olacağına tanıklık edin :) Arkadaşların ruhuna Fatiha okuduktan sonra verilerimizi okuyalım... Veriler: Hızı 28.000 km/sa. ile hareket eden bir ISS uzay istasyonumuz var.  ISS hızı:  https://tr.wikipedia.org/wiki/Uluslararas%C4%B1_Uzay_%C4%B0stasyonu ISS Uzay istasyonu ağırlığı: 400.000 kg  ISS ağırlığı:  https://www.google.com/search?q=iss+a%C4%9Farl%C4%B1%C4%9F%C4%B1 ISS Uzay istasyonu dünyadan uzaklığı: 408 km ISS uzaklığı: https://tr.wikipedia.org/wiki/Uluslararas%C4%B1_Uzay_%C4%B0stasyonu Uzay istasyonu içindeki 90 kiloluk bir astronot %10'luk bir hız değişiminde kaç g-force kuvvete maruz kalır diye hesaplayalım. Not: Uzay istasyonu dönüş açısı sabit (Sabit bırakıyorum ki astronot yukarı aşağı doğru çok sarsılmasın, yoksa daha da gümbürtüye gider :) ------------------------- X --------------------------- Başlayalım... Belirtilen verilerle ve açının sabit old...

Hazırlıkçılığa başlangıç - Felaket anında kullanılacak malzemeler

Yazar : Lambda Hazırlıkçılığa yeni başlayanlar genelde nereden başlayacağını bilmez... Kısa bir süre hayatta kalmak için aşağıdaki malzemeleri alabilirsiniz. 50 Litre ve üzeri kapasiteli kamp çantaları işinizi fazlasıyla görecektir.  Bu malzemeleri normal hayatta kullanmamak şartı ile biriktirebilirsiniz.  Eğer hayatta kalmak istiyorsan yola koyulma vaktin geldi haydi durma!!! İşte Listemiz: Kolonya. Pil. PVC kaplı çelik halat (Çamaşır ipi) Basit çakı seti. Oksijenli Su. Elastik Bandaj. Yaldız İğnesi. Aliminyum Folyo. Islak Mendil Düdük. Basit El Feneri. Her evde kesin vardır diyebileceğimiz malzemeler: Kağıt. (Ufak bir defter, birkaç A4 veya küçük kağıtlar) Kalem. (Kurşun olmasına özen gösterin) Makas. Mutfak Bıçağı. Sabun. Yetecek kadar su. Gıda. (Uzun süre dayanabilecek gıdalar olmasına, yüksek kalori içermesine ve karbonhidrat miktarının fazla olmasına özen gösterin.) Battaniye. Kullandığınız ilaçlar, ağrı kesiciler, soğuk algınlığı ve ateş düşürücüler, takviyeler vbg. İç ...